Stefan Meegdes – Projectleider

Negenentwintig jaar geleden begon Stefan, net van de HTS, bij JP van Eesteren zijn carrière in de bouw en groeide van werkvoorbereider door tot Projectmanager en uiteindelijk manager Techniek en Innovatie. Hij startte met kleine werken maar die werden steeds groter tot hij uiteindelijk het Hotel Amstelkwartier mocht bouwen en het Rijksmuseum in Amsterdam mocht renoveren. De toon was daarmee gezet en hij werd gezien als de man van dé grote werken en dan ben je uiteindelijk alleen nog maar aan het managen, zo zegt Stefan zelf: En dat is nooit mijn ambitie geweest. Natuurlijk was de tijd van het Rijksmuseum een prachtige tijd, maar daar was ik vooral een techneut en daarnaast ook nog een manager. Naar mijn menig heb je technische kennis nodig om tot praktische oplossingen te komen en het is juist die zoektocht waar ik gelukkig van word.

Lang verhaal kort; Stefan werd midden het jaar 2018 gevraagd om bij Hillen & Roosen te gaan werken en hij kwam op de plek waar hij zijn wil.

Legoliseren heeft de toekomst!

Stefan: Tegenwoordig worden zo veel mogelijk werken in BIM gebouwd. Als bouwfiel, zo kan ik mezelf wel typeren, is dat een prachtig virtueel communicatie systeem om werken virtueel in te bouwen en mensen vanuit het 3D en 4D-perspectief te stimuleren tot integraal eenvoudige, maakbare, innovatieve en duurzame toepassingen. Hiaten in constructies en installaties worden makkelijk zichtbaar waardoor fouten en falen voorkomen wordt. Ik werk op dit moment aan het Technisch Ontwerp van project VOC-kade Op Oostenburg.
Een projectontwikkelaar of woningbouwcorporatie geeft een opdracht aan een constructeur die weer samen werkt met een architect. Zij denken vooral in beelden. Nog voor het definitief ontwerp wordt gemaakt kom ik al om de hoek kijken of alles technisch ook haalbaar is. Is ter plaatste in beton gestort inderdaad een goed idee, of is het beter te werken met prefab werk dat ter plaatste in elkaar wordt geschroefd.
Op deze manier hebben wij veel invloed op een werk. Ik noem het altijd lego voor grote jongens. Waar vroeger veel op de bouwplaats werd gemaakt en in elkaar gezet, wordt dat tegenwoordig allemaal, min of meer kant en klaar, in de fabriek gemaakt en op de bouw in elkaar geklikt.
Om kort te gaan betekent dat minder mensen op de bouwplaats, snellere bouw, minder faalkosten en een duidelijke inzichtelijke planning. Dat is ook nog duurzamer, want het scheelt bouwverkeer en voorkomt afval. Er hoeven namelijk minder bouwmaterialen naar de bouwplaats worden vervoerd. Mijn slogan: Keep it simple and stupid.

Als we in BIM alles maken, dan is het daarna, in het echt, alleen maar makkelijker. De maatvoering klopt, het is voor iedereen is inzichtelijk wat we doen, het is duurzaam. Het is de toekomst! Legoliseren is de toekomst van vandaag!

Meegdes, (S)

Werken bij Hillen & Roosen

Werken bij Hillen & Roosen betekent werken bij de gezelligste aannemer van Amsterdam, op een prachtige nieuwe locatie in Amsterdam Westpoort. Met meer dan een eeuw aan ervaring zijn wij gespecialiseerd in interessante binnenstedelijke nieuwbouw, renovatie en restauratie. De uitdaging die wij bieden zit ‘m in logistiek complexe bouwopdrachten, architectonisch interessante ontwerpen en spraakmakende projecten. Bekijk hier de vacatures van Hillen & Roosen.