Matthew (34) is ambitieus en leergierig. Na onder meer bouwkunde én biologie gestudeerd te hebben, besluit hij het na drie jaar hogeschool toch voor gezien te houden.
Matthew: “Mijn zwager heeft een klein aannemers- en installatiebedrijf, waar ik veel praktijkervaring op kon doen als timmerman. Dat had ik al in mijn genen door mijn vader, die altijd maar aan het klussen en verbouwen was. Dat doet hij nu nog, maar minder, door zijn leeftijd. Ik heb er altijd veel plezier aan beleefd om hem te helpen met klussen, bouwen en verbouwen, dus dacht ik dat een studie bouwkunde goed bij mij zou passen. Maar na de middelbare school ben je nog zo jong – wat weet je dan eigenlijk ook?
Naarmate mijn opleiding bouwkunde voortduurde, vond ik de theorie steeds minder interessant en kreeg ik dus de mogelijkheid om bij mijn zwager het vak in de praktijk te leren. Ik verdiende heel erg goed als zzp’er en er was meer dan voldoende werk. Ik heb ook gewerkt voor Midreth, Heijmans en Heddes. Zodoende bleef ik als het ware ‘hangen’ als timmerman in de bouw. Mijn eerste switch maakte ik toen ik via via bij een machinebedrijf in de metaaltechniek kon starten. Ik vond het fantastisch weer iets nieuws te leren. Dat heb ik 7 jaar gedaan – en toen kwam er weer een mogelijkheid mezelf verder te ontwikkelen. Via een detacheringsbedrijf werd ik benaderd voor een project in Zaandijk, uitgevoerd door Hillen & Roosen. Samen met de uitvoerder heb ik dat project uiteindelijk tot een goed einde gebracht.
Na dit project ben ik door de uitvoerder gevraagd om mee te gaan naar zijn volgende project in Leiden. Hier ben ik door zowel mijn uitvoerder als de projectleider onder de aandacht gebracht bij Marcel Rossius (directeur Hillen & Roosen, red.), die mij vroeg of ik interesse had in de functie van junior uitvoerder. Ik heb toen mijn persoonlijke en werkgerelateerde ontwikkeling laten prevaleren boven mijn inkomen, dat als zzp’er hoger was. Ik heb met Marcel afgesproken dat ik op meerdere functies zou mogen onderzoeken of het iets voor mij is. Na mijn huidige project op de VOC-kade als assistent-uitvoerder ga ik aan de slag als werkvoorbereider. Daarna, maar zo ver kan ik eigenlijk nog niet vooruit kijken, wil ik alles leren over BIM-modellering.”
Voor Matthew start bij Hillen & Roosen een interessante tijd; een zoektocht, zou je kunnen zeggen, naar ambitie, passie en kennis.
Matthew: “Ik werk nu sinds november 2020 met ontzettend veel plezier op het project VOC-kade. Naast de werkzaamheden die bij mijn functie hier horen, vind ik de psychologie achter de bouw heel interessant. Voor mij betekent dat het klantcontact. Kwaliteit waarborgen. Zorgen dat je steeds een stapje verder gaat. Klanten – oftewel toekomstige bewoners – kopen een woning op basis van een bouwtekening. Daar komen allemaal verwachtingen bij kijken. Ik vind het mijn taak om met die koper, de klant, mee te denken. Er zijn natuurlijk klanten bij die voor de eerste keer een huis kopen, die technisch niet zijn onderlegd of niet goed weten wat ze mogen verwachten. Ik zie het als mijn taak de kopers te leren kennen en uit te zoeken wat hun wensen zijn zodat ik hen goed kan adviseren in hun volgende stappen na oplevering. Dat zie ik als vakoverstijgend werken en dat vind ik heel mooi om te doen. Ik zie dit als een job die onmogelijk uitgevoerd kan worden tussen negen en vijf. En gelukkig ben ik daar ook helemaal de persoon niet naar!”
“Bij Hillen & Roosen krijg ik een enorme vrijheid, maar ik moet ook het wiel zelf uitvinden. Iedereen is ontzettend druk door krapte op deze arbeidsmarkt. Dat betekent ook dat de druk hoog is: het werk moet tenslotte af. We hebben te maken met strakke deadlines. Maar ik heb zoveel plezier en passie voor mijn werk dat ik dat helemaal niet erg vind.
Mijn ambitie voor de toekomst zijn verder leren. Als werkvoorbereider zal ik het contact met bewoners moeten missen. Maar daar staat tegenover dat ik meer theoretische kennis op kan doen en dat ik meer kan leren over de regelgeving vanuit het Bouwbesluit. Dat ik meer vanuit details mag meedenken. Ik wil heel graag weten waar mijn capaciteiten zitten. Vroeger was ik veel in de weer met amateur-tekenprogramma’s. Dan tekende ik het huis van mijn ouders en dat van mijn oma. Misschien is BIM-modelleur dus ook wel iets mij.
Ik zie wel waar mijn pad mij brengt, maar ik ben van plan alle zijwegen te onderzoeken.”