Aandacht voor het verleden, blik op de toekomst

Hillen & Roosen en Woonstad Rotterdam hebben de samenwerkingsovereenkomst voor de herontwikkeling van de portiekflats aan de Oost-Sidelinge in Rotterdam getekend. De huidige bebouwing maakt plaats voor nieuwe, duurzame woningen, waarin karakteristieke en waardevolle onderdelen van de oude gebouwen worden hergebruikt.

Start samenwerking

Voor de opgave heeft Hillen & Roosen de krachten gebundeld met DOOR architecten en A. van Liempd Sloopbedrijven. Gezamenlijk heeft het team een plan gemaakt waarin circulariteit een grote rol speelt. Op basis van (onder andere) de hoge duurzaamheidsambities hebben zij hiermee de selectie gewonnen.

De bestaande bouwblokken van schokbeton werden in de jaren ’50 gebouwd en zijn inmiddels zowel technisch als energetisch verouderd. Deze worden vervangen door nieuwe blokken. Van een aantal van de bestaande gebouwen worden daarbij de gevels met opvallende ornamenten behouden, terwijl een ander deel van de gevelelementen wordt hergebruikt in de terreininrichting. Langs de A13 worden geluidwerende houten schermen tegen de gevels geplaatst. Alle woningen zijn aardgasvrij.

Mohamed el Achkar, bestuurder bij Woonstad Rotterdam: “Ik ben blij dat we met respect voor de geschiedenis van de Oost-Sidelinge hier nu weer betaalbare en toekomstbestendige woningen bouwen. Deze woningen zijn geschikt voor alle leeftijden. Zo kan er een mooie diversiteit aan mensen komen wonen.”

Een groene toekomst

Rondom en tussen de bouwblokken wordt een autoluwe zone gecreëerd, waar een groene hof wordt aangelegd. Deze grote tuin is straks door alle bewoners te gebruiken. Parkeren gebeurt aan de rand van het gebied.

Door de boomrijke omgeving wordt straks meer fijnstof uit de lucht gefilterd, waardoor de woonomgeving gezonder wordt. Daarnaast worden in de nabije toekomst hetere zomers en zwaardere regenbuien verwacht. Het groen zorgt op hete dagen voor verkoeling en voert na een fikse plensbui grote hoeveelheden hemelwater sneller af. Zo is dit gebied straks klaar voor de toekomst.

Tom Bergmans, directeur bij Hillen & Roosen: “In de bouwwereld krijgen wij dagelijks te maken met duurzaamheid en de impact van onze keuzes op de toekomst. Het is ons streven om een gebouwde omgeving te creëren waar niet alleen wij, maar ook onze kinderen en kleinkinderen straks nog evenveel van kunnen genieten. Wij zijn er trots op dat wij deze toekomstvisie samen met Woonstad Rotterdam aan de Oost-Sidelinge kunnen verwezenlijken.”

FOTO_ondertekening overeenkomst

Meer nieuws