De timmerlieden aan het woord (deel 1)

Bij Hillen & Roosen zijn er nogal wat werknemers die hun jubileum hebben mogen vieren. We willen hen allemaal graag aan het woord laten. Hoe is het om voor Hillen & Roosen te werken, hoe ziet hun functie eruit, wat betekent het voor ze dat Hemubo Hillen & Roosen heeft overgenomen? Kortom: laten we de vakmensen die al jaren lang werkzaam zijn bij Hillen & Roosen eens aan het woord laten over werk, verleden, heden en toekomst. Een kijkje in de keuken!

De timmerlieden!

Remon Daamen (42) is inmiddels voorman & leermeester timmerman. Ooit begonnen als leerling timmerman in 2003. Inmiddels werkt hij dus al 19 jaar bij Hillen & Roosen. Remon: “Voorman word je eigenlijk doordat je veel ervaring hebt, leermeester is een onderdeel van je werk waar je een opleiding voor nodig hebt. Als voorman stuur je je mede-timmerlieden aan op een project. Als leermeester, de naam dekt de lading, leer je stagiaires en leerling timmerlieden het vak. Ik heb ook geleerd van mijn leermeester, want – dat is wel mijn mening – op het werk zelf leer je het meest. Ik heb de MTS gedaan en daar kon je kiezen voor elektricien, kok of timmerman. Voor mij was het al heel snel duidelijk. Ik was ook goed in hout bewerken en als je ergens goed in bent, is het ook vaak heel leuk. Voor ik bij Hillen & Roosen terecht kwam, heb ik bij een klein bedrijfje gewerkt, maar die ging failliet. Hillen & Roosen is een goed, menselijk bedrijf. Het bedrijf zit in mijn hart, ik wil hier nooit meer weg. In mijn werk vind ik het leermeesterschap misschien het mooiste. Om andere mensen, leerlingen iets te leren. Ze kijken mee, nemen het in zich op en brengen het in de praktijk. Ik ben ook trots op de mooie werken waar ik aan mee heb mogen werken: De La Mar Theater, de Openbare Bibliotheek van Amsterdam en Carré in Amsterdam, bijvoorbeeld. Dat mag iedereen horen, dat ik daar een heel klein steentje aan heb bijgedragen. Orionweg in IJmuiden was een geweldig werk, daar ging alles goed. Dat geeft een goed gevoel. Meestal gaat er wel iets mis, dat is normaal, maar op dit project niet. Raymond was daar de uitvoerder, die ken ik ook al zo lang (zie het artikel over de jubilerende uitvoerders van 17 juli j.l., red.).

Het is niet bewust gegaan dat ik voorman ben geworden, dat komt gewoon door ervaring. Leermeester, daar heb ik echt voor gekozen. Ik werk nu met goeie jongens, ze komen naast Nederland ook uit Polen of Roemenië. Dan leg ik het uit met handen en voeten. Ze willen leren en dat maakt het bijzonder. Als de communicatie heel erg belangrijk is, bijvoorbeeld als je via de portofoon met een collega moet communiceren die op een hoogwerker staat, dan moet je wel het Nederlands onder de knie hebben natuurlijk. Veiligheid voor alles!”

Martinus Uithuisje (55) werkt alles bij elkaar al ruim 33 jaar bij Hillen & Roosen. Martinus: “Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ik al twee keer mijn 12,5-jarig jubileum heb gehad, tussendoor werkte ik zo nu en dan voor een andere werkgever. Ik heb de MTS en vervolgens de HTS gedaan, richting timmeren en schilderen. Ik vond schilderen eerst leuker, maar inmiddels ben ik gek op hout. En ik sta het liefst op grote projecten. Kleine onderhoudsprojecten zijn eigenlijk niet iets voor mij. Een project waar ik van de grond tot het laatste moertje op kan acteren is voor mij het mooist. Ook voor leerlingen en voor mij als leermeester zijn grote projecten fijner om ervaring op te doen. Een voorbeeld: als je op een klein onderhoudsproject zit, mag je bijvoorbeeld twee maanden achter elkaar kozijnen stellen en aftimmeren. Op een groot project kun je veel meer verschillende dingen doen. Mijn leerlingen heb ik twee jaar bij me; meestal één leerling, soms komt er een tweede bij. Dus het contact is heel intensief, je leert de jongens goed kennen, je bouwt er een band mee op. Je komt er weleens thuis, drinkt eens een biertje met ze. Natuurlijk is niet iedere leerling hetzelfde, maar wat ik steeds mag doen is hen leren hoe je het werk het beste doet – althans, hoe ik het ’t beste vind. Ik vind Hillen & Roosen een heel plezierig bedrijf, sociaal en gezellig. En er zijn veel doorstroommogelijkheden. Dat is weliswaar niets voor mij, ik zit hier helemaal goed, maar ik wil maar zeggen: het kan allemaal bij Hillen & Roosen.”

Peter Janse (63) werkte al in 1977 bij Hillen & Roosen. Een ouwe rot in het vak, die helaas al over vier maanden met vervroegd pensioen gaat. En dat is een hard gelag, want wat deze vakman kan, doet vrijwel niemand bij Hillen & Roosen. Peter staat te boek als timmerman, maar is eigenlijk ‘waterdokter’. Peter: “Ik werk op de afdeling storingen en klachten, waar ik manusje-van-alles ben en vooral ben gespecialiseerd in lekkages. Het is niet een officiële functie, het is zo gegroeid.” Als het bouwteam, de vaklieden op de bouwplaats, klaar zijn en het complex is opgeleverd en de bewoners in hun nieuwe woning trekken, dan komen eventuele klachten binnen. En dan wordt Peter gebeld. Het kan om van alles gaan; een deur die niet goed sluit, iets met een kozijn of hang- en sluitwerk wat beter afgesteld moet worden. Peter: “Als je bij de net nieuwe bewoners binnenkomt, deugt er in het begin helemaal niks. Als je het vervolgens netjes en snel oplost, zijn ze weer heel blij. Dat vind ik ook leuk in mijn werk, dat ik veel bij mensen thuis kom en een mogelijk probleem dat is ontstaan mag oplossen. Waar ik in gespecialiseerd ben, zijn lekkages. Ik heb dat geleerd van een senior timmerman die al lang met pensioen is. Ik vind het prachtig werk. Ik kan daar uren over brainstormen of letterlijk op de knietjes op zoek gaan naar de oorzaak van een lekkage. Ik kan het niet goed uitleggen, maar ik vind die zoektocht naar het probleem heel leuk. Ik heb eens een keer vier jaar moeten zoeken naar de oorzaak van een lekkage. Toen het lek letterlijk boven water was, voelde ik me erg trots. Ik heb ook weleens een nieuw zwembad in een complex moeten laten afbreken. Het voldeed niet en er kwamen lekkages van. Dan moet het dus helemaal opnieuw. Wat dat betreft kost ik Hillen & Roosen alleen maar geld, zeg ik weleens gekscherend. Hillen & Roosen is een mooi bedrijf, ik heb alle vrijheid.”

René van der Zwalm (56) is allround timmerman en werkt sinds 1984 bij Hillen & Roosen. Hij is begonnen als leerling timmerman en zo doorgegroeid. Hij begon ooit in de timmerwinkel en de houtzagerij die Hillen & Roosen toen nog bezat. Dat heeft hij drie jaar gedaan. Daarna moest René in militaire dienst, om vervolgens weer terug te keren bij Hillen & Roosen. Altijd als timmerman. Hij behoort tot de ‘oude garde’. René: “Het is allemaal erg veranderd in de loop van de jaren. We zijn meer manusjes-van-alles geworden. Het liefst doe ik de maatvoering, zet ik alles uit waar gebouwd gaat worden en eindig ik het project als de gordijnen hangen. Dat is natuurlijk overtrokken, maar ik houd van het hele plaatje. Ik houd van de bouw, de bouw is vrijheid. De voorzieningen zijn goed, de keet is gezellig, ik kan goed omgaan met collega’s, er is lekkere koffie, dat soort dingen zijn ook belangrijk. Ik heb al zo veel projecten meegemaakt. Van houtskeletbouw tot prefabbeton plaatsen, van plinten zetten tot kozijnen timmeren. Het is ontzettend afwisselend. Dat is ook het boeiende eraan, als je het mij vraagt.”

Remon Daamen nw bewerkt
René van der Zwalm bewerkt
Martinus Uithuisje 4 bewerkt

Meer nieuws