De timmerlieden aan het woord (deel 2)

Bij Hillen & Roosen zijn er nogal wat werknemers die hun jubileum hebben mogen vieren. We willen hen allemaal graag aan het woord laten. Hoe is het om voor Hillen & Roosen te werken, hoe ziet hun functie eruit, wat betekent het voor ze dat Hemubo Hillen & Roosen heeft overgenomen? Kortom: laten we de vakmensen die al jaren lang werkzaam zijn bij Hillen & Roosen eens aan het woord laten over werk, verleden, heden en toekomst. Een kijkje in de keuken!

De timmerlieden!

Dit is het tweede deel over de timmerlieden en er volgt nog een derde en laatste deel. Aan het woord komen respectievelijk Marco Vastenhouw, Fabian Deckers en Ton van Pelt.

Marco (39) is in 2004 in dienst gekomen bij Hillen & Roosen als timmerman. Inmiddels is hij voorman timmerman: hij stuurt de timmermannen aan op de bouwplaats. Op dit moment zijn dat 4 vakmannen waar hij mee samenwerkt op een project in de Houthaven 3C. Hij werkte al eerder voor Hillen & Roosen, maar in die tijd werd hij nog ingehuurd. In 2004 kreeg hij een vast contract. Zijn vader was stratenmaker, hij mocht toen hij nog een kleine jongen was wel eens mee, maar hij wist meteen: dit ga ik niet doen als ik later groot ben. Marco: “Te zwaar en alleen maar op je knieën werken leek me niks. Ik heb ook meegelopen met een stukadoor, dat viel ook snel af; dat is zo mogelijk nog zwaarder. Toen ik 16 jaar werd, ben ik in het dorp (Bunschoten-Spakenburg) gaan werken bij een kleine aannemer er daar ging ik direct aan de slag als timmerman. Zonder een opleiding eigenlijk. Ik had een oudere collega, van hem ik zo’n beetje alles geleerd. En ik deed wat cursussen. Ik heb er vijf jaar gewerkt. Daarna ben ik naar Hillen & Roosen gegaan. De tijd dat een timmerman met spijkers, hamers, hout en latjes aan de slag ging was toen al ruimschoots voorbij. Bij Hillen & Roosen was elke dag anders, van prefab betonelementen en houtskeletbouw wanden plaatsen tot bekistingen en kozijnen maken. De diversiteit in het werk vind ik heel leuk. Ook de mogelijkheden die je krijgt om door te groeien. En het project waar ik nu zit – Houthaven 3C, Amsterdam – is super. Met een mooi team. Ik zit helemaal op mijn plek.”

Fabian (42) vierde onlangs zijn 12,5-jarig jubileum. Hij beaamt dat de ‘ouderwetse’ timmerman waar Marco het over had inderdaad niet meer bestaat. Hij was zojuist nog met een staalconstructie bezig, zo vertelt hij. Fabian: “Ik zou ons vak nu omschrijven als aansturend onder de uitvoerder. De uitvoerder mag net wat meer problemen oplossen, wij zijn bijna allround op de bouwplaats. Ik zit zelf op een project in Leiden genaamd Centrale Blokken. Dat is een ongekend groot en complex renovatieproject! Alleen de historisch oude gevel blijft staan. Verder wordt alles opnieuw opgebouwd, zodat de bewoners in een zeer goed geïsoleerde, bijna nieuwe woning terugkeren, maar met behoud van het aanzicht zoals het was. Er komt onder andere een nieuwe betonvloer in, nieuwe binnen- en buitenmuren en we plaatsen een nieuw dak. Er zaten uiteraard veel uitdagingen in om de oude gevel te stutten voordat die aan de nieuwbouw wordt gekoppeld. Bovendien wordt er een stalen kolom in een historisch pand geplaatst en dat is uniek, omdat je het aan de buitenkant niet ziet. Op beide hoeken van het wooncomplex zaten een bakker en een slager. Omdat het grotere ruimten zijn, zijn die woningen nu het meeste in trek. Ik vind het heel mooi werk. Toen ik een jonge jongen was, speelde ik altijd al buiten, boomhutten en vlotten bouwen, in Amsterdam, dat heette Jongensland. Kreeg ik een zak spijkers en een hamer mee van mijn pa, ik denk dat het zo is begonnen. Ik heb ambitie en ik zou graag uitvoerder willen worden bij Hillen & Roosen. Ik ben trots op mijn werk en ik ben een echte allrounder, dus ik blijf voorlopig hier.”

Ton (63) heeft onofficieel al twee keer zijn 12,5-jarig jubileum en een keer zijn 25-jarig jubileum mogen vieren bij Hillen & Roosen en voor hem zit zijn werkende leven er bijna op. Hij kan met vervroegd pensioen vanwege een speciale ‘zwaar werk’-regeling. Dan gaat hij zich storten op zijn kleinkinderen en zijn tuin. Vanaf de eerste heipaal tot en met het laatste schroefje, Ton heeft alles gezien. Al begon hij niet als timmerman. Ton: “Ik was 14 toen ik van school kwam en toen was er weinig werk in de bouw. Toen ben ik twee jaar bij een klokkenfabriek gaan werken, wat een priegelwerk. Met zo’n pincet. Ik wilde stoppen maar ik mocht van mijn vader niet thuis zitten en dus ging ik naar de LTS, studierichting: timmerman. Ik woonde toevalligerwijs in de Timmermansgildestraat, grappig toch. Ik ben na die opleiding met een groepje van vier jongens gaan werken in het betonwerk. Kan je je voorstellen dat waar nu het AMC (Amsterdam Medisch Centrum, red.) staat, vroeger koeien rondliepen? Nou, daar hebben we dus een deel van het AMC gebouwd, funderingswerk, prefab elementen plaatsen en bekistingen maken. Was een interessante, leuke tijd. Toen we dat werk af hadden, hebben we alle vier bij Hillen & Roosen gesolliciteerd en zijn we alle vier aangenomen. Dat is mooi hè! Ik heb hele mooie projecten gedaan, hoor. Voor het Koninklijk Bijenkorf Beheer het kantorencomplex in de Bijlmer, Amsterdam. Voor McDonald’s een aantal filialen. De Brandweer Amsterdam, het Student Hotel, de Arbo Unie. Dat zijn grote namen. Ik werk voor Hillen & Roosen nu in de tak onderhoud. Kleine projectjes, om de bewoners weer blij te maken. Dat past mij nu beter dan die grote projecten die ik gedaan heb. Ik ga mijn collega’s missen, de dolletjes op de werkvloer.”

Foto website TOTAAL

Meer nieuws