De timmerlieden aan het woord

Bij Hillen & Roosen zijn er nogal wat werknemers die hun jubileum hebben mogen vieren. We willen hen allemaal graag aan het woord laten. Hoe is het om voor Hillen & Roosen te werken, hoe ziet hun functie eruit, wat betekent het voor ze dat Hemubo Hillen & Roosen heeft overgenomen? Kortom: laten we de vakmensen die al jaren lang werkzaam zijn bij Hillen & Roosen eens aan het woord laten over werk, verleden, heden en toekomst. Een kijkje in de keuken!

Stilzitten past mij niet

Muus Teerhuis (42) startte in 1996 als leerling timmerman bij Hillen & Roosen. Muus: “Van mijn moederskant werkte iedereen in de bouw, dus voor mij was het timmervakmanschap een logische keuze. Mijn vaderskant heeft al generaties lang een veehouderij. Toen mijn vader overleed, hebben mijn moeder, jongere broertje en ik de veehouderij overgenomen en die is nog in bedrijf. We hebben een manege met 6 paarden en 200 schapen. Mijn broertje was ook timmerman bij Hillen & Roosen, maar hij is onlangs brandweerman geworden in Amsterdam. En dus naast zijn werk veehouder. Wij doen inderdaad twee jobs naast elkaar. Bij

Hillen & Roosen houden ze daar rekening mee, dat zegt iets over het bedrijf. Maar stilzitten is niet echt iets voor mij, hoor, dus ik slaap ’s nachts kort maar goed. En ik heb plezier in mijn werk. Tussen maart en april neem ik twee weken vrij, dan is het lammertijd. Verder werk ik als voorman timmerman. Ik heb alle opleidingen: eerst primair timmerman vier jaar, daarna voortgezet timmerman en restauratietimmerman, ook vier jaar. Daarna heb ik in de avonduren de opleiding tot uitvoerder gedaan, ook vier jaar, twee avonden in de week. Ik zou in de toekomst door willen groeien naar uitvoerder, dus dan kan je maar beter je papieren in je bezit hebben. Maar vooralsnog zit ik nu helemaal goed op mijn plek. Ik zit op dit moment in Amsterdam Noord op een nieuwbouwproject van Eigen Haard. Heel leuk. Bij

Hillen & Roosen is het altijd goed geregeld. Mijn functie is wel veranderd de laatste jaren, ik bemoei me meer met planning en ik regel veel. Ik begeleid de onderaannemers en ik timmer minder mee. De eerste 15 tot 17 jaar heb ik voor Hillen & Roosen prachtige restauratiewerken gedaan. Dat is een andere tak van sport waar ik nog steeds trots op ben. Ik heb bijvoorbeeld meegewerkt aan de restauratie van de molen ‘Het Jonge Schaap’, aan de Zaanse Schans, de Drommedaris in Enkhuizen en vele kerken in Amsterdam. Ik heb het naar mijn zin bij Hillen & Roosen, dus ik zie hier mijn toekomst. Het was vroeger een familiebedrijf en dat is het officieel niet meer, maar het voelt nog wel zo. Ik ken iedereen van de oude garde, heel gezellig.”

Vroeger was alles beter

Anton Kinneging (60) is timmerman en werkt al sinds 2009 bij Hillen & Roosen. Hij deed LTS en koos voor het timmerliedenvak. Anton: “Zo ging dat vroeger: als je niet goed was in leren ging je naar de LTS. De keuze was schilder, de metaalindustrie in of het timmervak. Ik wist meteen dat laatste, omdat ik het mooi vind om dingen te maken. Ik ben ooit begonnen op de scheepsbouw op de NSDM-werf in Amsterdam Noord. Ik heb daar zeker 4 jaar gezeten. Ik heb ook in de vliegtuigindustrie gewerkt en in de aluminiumbouw. Dus ik had al wat ervaring toen ik bij Hillen & Roosen kwam. Vroeger was alles anders – beter, als je het mij vraagt. Ik heb aan prachtige werken mogen werken. Maar ik ben steeds meer ‘manusje-van-alles’ geworden. Dat komt omdat er steeds meer wordt uitbesteed en dan kan jij het werk wat zij niet goed afleveren opknappen. Bovendien is het gewoon best zwaar werk en dat ga je wel voelen als je ouder wordt.

Ook de reistijd zit op dit moment niet echt mee. Ik werk op een mooi project in Den Haag, maar om hier op tijd te zijn moet ik om 05.30 vertrekken van huis. En ik ben pas tegen 17.30 thuis, dus ik ben gewoon te lang onderweg. We zitten in de opleverfase met dit project, dus dan komt er weer wat beters, althans, ik bedoel dus qua reistijd. Ik werk nu met een jonge uitvoerder, maar meestal zijn de timmerlieden wat ouder. En ik werk veel samen met Poolse mensen. Over het algemeen doen zij hun werk wel goed hoor. Sommigen spreken ook goed Nederlands. Het vak is anders geworden, maar samenwerken met collega’s blijft leuk. Hillen & Roosen is een collegiaal bedrijf, dat blijft zo. Maar steeds andere onderaannemers, je weet nooit met wie je staat. Ik weet niet of dat een verbetering is, maar er is niets tegen te doen. Ik moet nog een paar jaartjes voor ik met pensioen mag en eerlijk is eerlijk: daar zie ik naar uit. Lekker wandelen en fietsen in de natuur, de kinderen zien. Ik zal me wel vermaken.”

Ontzettend divers werk

Marvin Tully (35) startte in 2003 als leerling timmerman bij Hillen & Roosen. Inmiddels is hij voorman timmerman. Waar zijn collega Anton het wat minder vindt, al die nieuwe mensen waar je mee samenwerkt, vind Marvin dat aspect juist het leukst. Marvin: “Ik werk elke keer op een ander project, in onder andere Utrecht, Amsterdam en Delft. Op dit moment ben ik werkzaam in de Houthavens in Amsterdam. Op elk project kom ik weer andere onderaannemers tegen, dat vind ik heel leuk; steeds weer met andere mensen werken. Als een nieuwbouwproject het einde nadert, kom ik in contact met de bewoners. Dat is geweldig. Wat zij zien als een groot probleem waar ze zich zorgen over maken, kan ik vaak snel en makkelijk oplossen. En dan zijn zij weer blij. Dat is heel mooi. Als ik door Nederland rij, kom ik altijd wel weer iets tegen waar ik aan heb gewerkt. Vroeger deed ik veel onderhoud en restauratie. Nu ligt de focus op nieuwbouw. Ik ben voorman timmerman, officieel. Maar mijn functie is in de loop van de tijd steeds meer verschoven. Ik ben meer de rechterhand van de uitvoerder geworden. Zo doe ik de dagstart met de jongens, ben ik het aanspreekpunt op de bouw, bestel ik spullen en materialen die we nodig hebben en doe ik de veiligheidsrondes en toolbox-meetings. Dat is om te voorkomen dat de jongens voor elk wissewasje naar de uitvoerder rennen. Op deze manier ontzorg ik de uitvoerder. Mijn werk is ontzettend divers: van bekisting tot ruwbouw, van afbouw tot oplevering. En bij oplevering heb ik dus te maken met bewoners wat ik ontzettend leuk vind. Ik zie mijn toekomst bij Hillen & Roosen heel rooskleurig in. Ik ga elke dag met ontzettend veel plezier naar mijn werk en ik wil nog verdere stappen zetten. Misschien wel volledig uitvoerder worden in plaats van de rechterhand van de uitvoerder. Maar dat is nu nog toekomstmuziek. Ik zit heel erg op mijn plek in deze functie.”

Foto totaal

Meer nieuws