Bij Hillen & Roosen zijn er nogal wat werknemers die hun jubileum hebben mogen vieren. We willen hen allemaal graag aan het woord laten. Hoe is het om voor Hillen & Roosen te werken, hoe ziet hun functie eruit, wat betekent het voor ze dat Hemubo Hillen & Roosen heeft overgenomen? Kortom: laten we de vakmensen die al jaren lang werkzaam zijn bij Hillen & Roosen eens aan het woord laten over werk, verleden, heden en toekomst. Een kijkje in de keuken!
De uitvoerders!
Vincent viert zijn 12,5-jarig jubileum. Ooit begonnen als timmerman, vervolgens voorman, assistent uitvoerder, uitvoerder en nu zelfstandig uitvoerder. Zijn ouders dachten dat het niks zou worden, maar ze hadden het mis. Vincent is een vakman pur sang. Vincent: “Mijn vader werkt op de tram, mijn moeder in de zorg en mijn zus is fysiotherapeut. Dus het was niet voorzien dat ik in de bouw terecht zou komen. Maar ik vind het leuk. Hillen & Roosen is een sociaal bedrijf, ik heb me hier nooit een nummer gevoeld. Wij zijn collega’s en helpen elkaar waar nodig. Het is een familiebedrijf, zo voelt dat nog steeds. We gaan bijvoorbeeld met een paar van de oude garde af en toe een hapje eten na het werk. Met Arif heb ik bijvoorbeeld nog op school gezeten. Na vele jaren samen werken deel je eigenlijk lief en leed met elkaar.”
Arif (52) weet exact de datum van zijn start bij Hillen & Roosen, namelijk 16 januari 1989. Hij heeft 7 jaar als leerling timmerman gewerkt, waarna hij 5 jaar als assistent-uitvoerder heeft gewerkt om vervolgens uitvoerder en zelfstandig uitvoerder te worden. Arif: “Denk niet dat je na je opleiding tot timmerman ook kan werken als timmerman. Je leert van alles uit een boekje, maar je mist het gevoel. Daarom vind ik het heel belangrijk dat je begint bij het begin, als leerling. Je bent namelijk nog aan het leren. Ik heb in al die jaren alle mogelijkheden gekregen door op te klimmen. Ik ken het bedrijf van binnen en buiten, een sociaal bedrijf. Je kan mij denk ik typeren als werkverslaafd. Het liefst doe ik grote projecten waar we in een team samenwerken. Je zal mij niet blij maken met klein mutatiewerk. Voor mij moet iets ingewikkeld zijn, er moet uitdaging in zitten. Ik werk nu op de VOC-kade. Als iets ingewikkeld en uitdagend is, is dat het! We werken aan 8 blokken op twee kavels, die allemaal totaal verschillend zijn van elkaar. Dan komt het neer op onder andere ontzettend goed communiceren, het leukste in mijn vak. Zowel met ‘binnen’ als ‘buiten’ en met alle leidinggevenden.”
Vincent: “Dat Hillen & Roosen is overgenomen door Hemubo is een zegen. Natuurlijk ook wennen, twee verschillende culturen en werkwijzen komen samen, maar het is heel simpel: was dat niet gebeurd, dan was het misschien wel einde oefening geweest voor Hillen & Roosen. We hebben een explosie aan werken liggen, ook heel in het oog springende werken. Woningbouw is op het moment helemaal hot, logisch. Ik neem mijn petje af voor de directie, er liggen heel veel uitdagingen, het bedrijf blijft groeien en we zijn ons daar als werknemers zeer van bewust. Ik heb enorm veel plezier in mijn werk. En ik voel me ook trots als we als bouwteam samen een mooi resultaat op het project hebben neergezet. Elke oplevering moet een feestje zijn!”
Raymond is 12,5 jaar in dienst als uitvoerder bij Hillen & Roosen en wilde na de mavo óf op de ambulance rijden óf in de bouw gaan werken. Dat zou te verklaren kunnen zijn omdat zijn vader begon als timmerman, maar daarna verpleegkundige werd op de ambulance. Het is nu duidelijk: Raymond heeft voor de bouw gekozen. Raymond: “Het mooie is dat we een ‘alles-in-één-bedrijf’ zijn. We hebben Kennemer Betonbouw in huis, E- en W-techniek zit hier, Hemubo met Mulder Schilders – alles bij wijze van spreken onder één dak. Daar kunnen we allemaal voordeel uit halen en ik denk dat dat nog beter kan. We mogen nog meer samenwerken. Ik denk dat als je allemaal bij één bedrijf hoort, je beter en makkelijker kunt communiceren. Werk je bijvoorbeeld met een onderaannemer samen, dan gaat het vaak over geld en budget en speelt onderhandelen een grote rol. Dat heb je natuurlijk minder als de club bij je eigen familie hoort. Bovendien gun je elkaar meer. Dus ik zie ontzettend veel voordelen en ik denk dat we hier ook steeds beter in worden. Ik vind het mooi om van zandvlakte tot nieuwbouw bij een project betrokken te zijn. Soms, zoals bij de schouwburg in Haarlem, komt alles samen: renovatie, restauratie en onderhoud. Wij als uitvoerders zijn allemaal supercollegiaal; is er een probleem, dan helpen we elkaar.”
Roy, tevens 12,5 jaar in dienst, heeft na de mavo de MTS bouwkunde en HTS bouwkunde gedaan. Na zijn opleidingen is hij onderaan de ladder begonnen. Net als Arif is hij hier heel duidelijk over: als je van school komt, kan je eigenlijk nog niks. Roy: “Ik ben zeker 10 jaar timmerman geweest om vervolgens voorman en weer wat later uitvoerder te worden. Ik heb als meewerkend uitvoerder gewerkt op het project OLVG-West. Het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis is een ziekenhuis in Amsterdam West. Daar heb ik alles gezien: we realiseerden een nieuwe liftschacht, een geheel nieuwe verdieping, een nieuwe operatiekamer en een volledig nieuwe afdeling verloskunde. Dan ben je dus bezig met nieuwbouw en renovatie, en dan leer je alle facetten van de bouw kennen. Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij Hillen & Roosen, ik kom de hele dag problemen tegen die ik mag oplossen. Een voorbeeld dat ik laatst had? Een dakkap plaatsen op een schuine gevel lukte niet. Je kan niet die dakkap meteen afschrijven. Dan mag ik een oplossing bedenken. Waar kan je toch ruimte vinden, een beetje naar links, een beetje naar rechts, passen en meten. Dat soort dingen en dan meerdere keren op een dag. Ik zit nu op een prachtig project, de Centrale Blokken in Leiden. Dat is een transformatie van formaat. Alleen de gevels zijn daar blijven staan. De rest is allemaal nieuwbouw. Wat we daar voor uitdagingen zijn tegengekomen is niet voor te stellen. En precies dat vind ik het leukste.”