In deze serie houden wij u op de hoogte van de vorderingen op Oostenburg. Daar realiseert Hillen & Roosen op twee kavels acht woontorens van in totaal 268 woningen. De eerste keer dat uw verslaggever er rondliep, in juni vorig jaar, was er nog weinig te zien, behalve dan een gigantisch oppervlak van 11 hectare waar op 13 kavels door verschillende aannemers wordt gewerkt. Een en al bedrijvigheid.
Op 30 maart 2021 was het hoogste punt bereikt van De Admiraal; een 14 verdiepingen tellende woontoren met 61 vrijesectorwoningen en 28 erfpachtvrije koopwoningen. Op zaterdag 24 april 2021 mocht uw verslaggever mee met de bewoners, die voor het eerst hun woning gaan zien. In blok 3, woontoren ‘De Vijzel’, bestaande uit 21 appartementen en een commerciële plint. Iedereen heeft op basis van tekeningen en renders een appartement gekocht. Dus een eerste kennismaking met je toekomstig huis is spannend en leuk! Johan Wijbenga, projectleider van de VOC-kade, is samen met werkvoorbereider Ali, uitvoerder Arif en logistiek uitvoerder Arjen aanwezig. Vanuit Interplan Bouwsupport zijn Linda en Jurjen aanwezig om de nieuwe bewoners te ondersteunen en alle vragen te beantwoorden. Interplan Bouwsupport neemt de volledige kopersbegeleiding van ‘A tot Z’ uit handen. Dat wil zeggen, alle werkzaamheden na de verkoopbrochure tot en met de oplevering, behoudens de verkoop zelf.
Op een grote tafel staan koffie, thee, flesjes water, roze en gevulde koeken en notitieblokjes met pennen. En een doos mondkapjes, helaas, het is nog steeds corona. Er komen mensen aan met de auto, lopend, op de fiets. Eén stel, Bram en Juriaan, wonen al heel hun ‘studentenleven’ in Amsterdam Oost, eigenlijk om de hoek, concluderen ze zelf. Zij kozen bewust voor nieuwbouw. Bram: “Als je in Amsterdam een appartement wil kopen moet je ontzettend overbieden. Voor ons gevoel konden we dan net zo goed voor nieuwbouw gaan. Het is wel zo dat Amsterdam een elitestad wordt, het is gewoon heel duur. Aan de andere kant, dit is wel een heel mooi stuk Amsterdam. Dat uitzicht!”
“Dat uitzicht!”, die uitroep zal ik vandaag nog heel vaak horen en het is ook zo. De VOC-kade heeft uitzicht op het water, het spoor en aan de achterkant op een grote binnentuin. De gehele wijk Oostenburg bestaat uit leuke straatjes, mooie boetiekjes, hippe kroegen en restaurants en veel winkels. Het is een geweldige plek waar cultureel erfgoed behouden blijft en waar naast woningen ook prachtig groen openbaar gebied zal komen, zoals parken en binnentuinen. De Rijksmonumenten Roest, de Van Gendthallen en de Werkspoorhallen worden in ere hersteld. Het gehele gebied is een geweldige eye-catcher!
De ochtend is ingedeeld in drie shifts. Per twee etages is er een rondleiding. Johan vertelt over de planning, de gevelafwerking en over de inpandige fietsenstalling. Over waar de ingang zo meteen komt en de lift. Hoe de binnenruimten worden ingedeeld: open en ruimtelijk. Hoe de hoofdtoegangsdeuren open- en dichtgaan. Iedereen luistert zeer geïnteresseerd, er worden aantekeningen gemaakt. Een enkele vraag wordt gesteld. En dan gaat iedereen naar zijn eigen appartement. Sarah (31) is samen met haar ouders gekomen. Zij hebben het voor haar weten te bemachtigen, nog maar 5 weken geleden. Sarah woont nu nog met haar zus in de buurt van het
Lloyd Hotel in Amsterdam Oost. Ze is ontzettend blij met haar nieuwe stek. Haar vader: “Sarah is wel een geluksvogel, hoor. Alles was hier al verkocht, tot dit appartement opnieuw op de markt kwam. Ik heb meteen de makelaar gebeld en we hebben het eigenlijk meteen gekocht. Het is gisteren gepasseerd en nu staan we er al. Een prachtige plek in Amsterdam. Uniek. We zijn heel blij. Zelf komen we uit Roosendaal, in Brabant. Daar zijn de prijzen nog net iets normaler, maar Roosendaal is geen Amsterdam zeggen ze dan.”
Sita en Abe wonen in het Science Park Amsterdam, in een wooncomplex voor statushouders, studenten en (jonge) werkenden. Ze zijn er zogezegd uitgegroeid. Abe: “Wij hebben gekozen voor een appartement met uitzicht op de binnentuin. Wij zijn erg benieuwd hoe het er uitziet als dit hele gebied af is. De tekeningen zien er geweldig uit, de ambities om dit tot een prachtig woon- en werkgebied te maken ook. Met horeca en veel groen. Als je van een papier koopt, moet je vooral vertrouwen hebben in het bedrijf. Tot nu toe loopt alles goed en klopt alles met de tekeningen en met onze verwachtingen. Het lijkt erop dat het eerder wordt opgeleverd dan eind dit jaar. Misschien al in september. Dat zou fantastisch zijn.”
Peter komt oorspronkelijk uit Amsterdam, José uit Den Bosch, en ze wonen in Oisterwijk, Brabant. Peter heeft een eigen schildersbedrijf en José is eigenaar van een groot detacheringsbureau in de ICT. Peter: “Ik ben geboren in Amsterdam dus ik ga nu na een jaar of vijftig eindelijk terug. Mijn ouders, mijn twee broers en ik vertrokken toen ik zes jaar was naar Edam. Dat wilde mijn vader en alleen in Amsterdam blijven mocht toen nog niet. Ik ben me altijd Amsterdammer blijven voelen. Mijn broers zijn 11 en 16 jaar ouder, hebben dus veel langer in Amsterdam gewoond, maar ik ben nog meer Amsterdammer dan die twee bij elkaar, zo zegt mijn moeder dat. Amsterdam is helemaal hip aan het worden. Ik kom uit Noord, dat was toen heel anders. Van Edam ben ik naar Tilburg gegaan, ik heb José ontmoet en nu wonen we in Oisterwijk. En een beetje in Amsterdam. José: “We blijven in Oisterwijk, hoor, maar waar iemand anders voor de zomermaanden een appartement koopt in bijvoorbeeld Spanje, doen wij dat in Amsterdam.” Peter: “Soms komt er iets op je pad, voelt het goed en weet je gewoon ergens van binnen, dat dit is wat je moet doen. Dat klinkt misschien zweverig, maar zo gaat dat met ons.” José: “Ik kreeg een pushberichtje via Facebook met de tekst: wil je wonen in het centrum van Amsterdam? Ja, dat willen we wel. Ik klik erop, we maken een afspraak met de makelaar, bekijken de tekeningen en de modelwoning en we willen het hebben. We hadden wel nog een voorwaarde, een extra douche. Het appartement is 100 m2 met een balkon van 20 m2, met een grote slaapkamer en een logeerkamer. Voor de logeerkamer wilde we ook een aparte badkamer. Dat is gelukt. Heel fijn om lekker op vakantie te kunnen in eigen land. En Amsterdam heeft ‘alles’: leuke barretjes, fijne eettentjes, theaters, musea. Dus dat is heerlijk om lekker van te genieten. We wilden natuurlijk perse met uitzicht op het water. Ook gelukt. Er was nog maar één appartement te koop en dat had alles wat wij wilden. Dan is het geen toeval meer.” Ondertussen meet Peter nog een paar muren op, er is verbazing over de 10 cm te korte ruimte voor een kingsize bed. José komt met wat geruststellende woorden. Over de extra badkamer gaat het nog even over de verwarming, die moet naar de andere kant. Er worden wat grapjes over- en weer gemaakt over de prijs van het meerwerk. Het lijkt erop dat die verwarming ook wordt gefixt. Johan: “Wij proberen iets moois neer te zetten en zijn bereid met de klant mee te denken. We hebben dit project in uitvoering, het is een ontwikkeling van de Rotterdamse projectontwikkelaar VORM Holding. Zij zijn risicodragend, dus als wij dan niet mee-bewegen met de wensen van de klant, de toekomstige bewoner, zou dat voor de verkoopbaarheid in dit segment heel lastig worden. Alles is verkocht, in no-time, dus dat laat zien dat we het goed doen. De wens van Peter en José, zoals een extra badkamer, kost natuurlijk meer tijd en een aanpassing op planning en werkzaamheden. Maar als het kan, dan doen we het ook.”
Arif, de uitvoerder, komt er ook nog even bij. Er worden vragen gesteld over de RAL-kleuren. De keuken wordt nog eens opgemeten. Er volgt uitleg over de warmtepomp. Peter maakt een filmpje, José maakt nog wat foto’s. Ze fantaseren hardop over fotobehang in de slaapkamer, de tegels, het keukenblad. Een gelukkig stel. ‘Work hard, play hard’ is wel op hen van toepassing. Ik spreek af er bij te zijn als hun appartement over een maand of vijf wordt opgeleverd. Tegen die tijd ziet dit hele gebied er al weer heel anders uit. Dan zal ik u verder op de hoogte houden van de VOC-kade en dit nieuwe stukje Oostenburg.