Hillen & Roosen ontwikkelt én bouwt in IJmuiden

Deze week leveren Hillen & Roosen en Woningbedrijf Velsen de laatste van de drie nieuwe woontorens aan de Orionweg op. Hillen & Roosen heeft in het proces zowel een ontwikkelende als uitvoerende rol gespeeld.

Het ambitieuze woonproject in de Duin- en Zeewijk bestaat uit 94 drie- en vierkamerappartementen, waarvan 73 in de sociale huursector en 21 koopwoningen. Op deze manier creëert Woningbedrijf Velsen nieuwe, ruime woningen voor gezinnen in IJmuiden.

Pierre Sponselee, bestuurder bij Woningbedrijf Velsen: “Ik ben ontzettend blij dat we veel mensen gelukkig kunnen maken met een fijne, comfortabele en duurzame woning. Woningbedrijf Velsen werkt hard om het tempo op te schroeven bij nieuwbouw en verbeteringsprojecten. En met de oplevering van de Orionweg is er weer een goede stap gezet.”

Wonen met zeezicht

De woontorens staan als een drie-eenheid naast elkaar, met oplopende bouwhoogtes. Het ontwerp is van JUST Architects. Alle appartementen hebben een ruime opzet en zijn voorzien van grote ramen; bewoners kunnen vanuit hun huis de zee zien. De gevels zijn uitgevoerd in zandkleurig metselwerk en in hout, waarmee ze een verbinding maken met duinlandschap.

Gebouwd voor de toekomst

Ook het terrein rondom de gebouwen is in het ontwerp meegenomen. Hier kunnen bewoners hun auto parkeren onder golvende pergola’s, die met hun vorm naar de zee verwijzen. Onder de parkeerplaatsen zijn infiltratiekratten ingegraven. Hier stroomt het regenwater dat op de daken van de torens wordt opgevangen langzaam de grond in. Verder zijn de woningen aardgasvrij-ready opgeleverd: de bewoners koken al elektrisch en de verwarmingssystemen zijn voorbereid op aansluiting op het stadswarmtenet. Op de daken liggen zonnepanelen. Zo zijn deze gebouwen klaar voor de toekomst.

Floor Bal, wethouder Wonen bij de gemeente Velsen: “Ons motto in Velsen is ‘fijn wonen voor iedereen’. Met dit woonproject heeft Hillen & Roosen dat waargemaakt. De mix van huur en koop zorgt straks voor diversiteit in de buurt. Het is niet alleen fijn wonen hier, het is ook toekomstproof. Dit is een kwaliteitsslag waar ik blij van word.”

Dubbelrol voor Hillen & Roosen

De 73 sociale huurwoningen zijn verdeeld over twee woontorens. De derde toren bevat enkel koopwoningen en is, sinds zij in 2019 bij het project betrokken werden, door Hillen & Roosen ontwikkeld. Dit is niet de eerste keer dat Hillen & Roosen zowel een ontwikkelende als uitvoerende rol op zich heeft genomen: eerder hebben zij onder meer al het duurzame gebouw TopUp in Amsterdam ontwikkeld, dat genomineerd werd voor een Gouden AAP. De daar opgedane ervaringen zijn in IJmuiden toegepast om het proces te stroomlijnen.

Tom Bergmans, directeur bij Hillen & Roosen: “Hillen & Roosen is koploper in Nederland in het gebruik van het programma BIM 5. Wij hebben in de voorbereidingsfase de 2D tekeningen van de architect zo snel mogelijk tot een 3D-model uitgewerkt. Hierdoor zijn wij als bouwteam integraal tot een efficiëntere voorbereiding én uitvoering gekomen. Dat maakte het een prachtig en uitdagend project om aan werken. Wij zijn er trots op dat wij, samen met Woningbedrijf Velsen, zoveel mensen een mooie en toekomstbestendige woonplek kunnen bieden.”

default

Meer nieuws