Leerlingen exposeren tekeningen van flats

IJmuider Courant, 1 juli 2020

IJmuiden – Negen leerlingen van de Origon in IJmuiden gaan een extra leuke zomer tegemoet. Ze wonnen de tekenwedstrijd van bouwbedrijf Hillen en Roosen en zullen hun eigen tekeningen terugzien op de bouwhekken die naast hun school staan.

Drie leerlingen van de onderbouw, drie van de middenbouw en drie van de bovenbouw, vielen dinsdag in de prijzen: bonnen voor de Intertoys of kaarten voor de Efteling. Ze deden mee aan de tekenwedstrijd die werd georganiseerd door het bouwbedrijf dat naast de school drie flats gaat bouwen op de plek van de oude 12-hoogflat. Veel tekeningen gaan dan ook over de nieuwbouw. Zo tekende Emmely (10) de nieuwe flats, maar ook de sloop van de oude toren. “Ik wou graag allebei tekenen”, vertelt de winnares van de tweede prijs voor de bovenbouw. “Mijn opa kwam met het idee om de oude flat te tekenen zoals die was met de sloop.” Dus hapt een grijper stukken uit de oude flat. “De prijs is ook een beetje voor hem”, glundert ze met haar tekening in haar handen.

Architect

Zarsa (11) krijgt intussen ook haar prijswinnende tekening weer terug van Lieke Kraan, architect (“niet van deze gebouwen hoor”) en planontwikkelaar bij Hillen en Roosen. “Ik heb bij jouw prijs een brief gedaan”, vertelt ze Zarsa. “Ik hoorde dat je later architect wilt worden.” Het meisje knikt. Op haar tekening zijn de drie toekomstige appartementenblokken te zien, het lijkt net de brochure van Woningbouwbedrijf Velsen. Zarsa legt uit hoe dat kan. “We woonden in de oude flat, zo kregen we een plaatje van hoe het eruit gaat zien. Ik heb er mijn hele leven gewoond en had wel moeite met de verhuizing. We wonen nu ergens anders, maar gaan niet terug naar de nieuwe flats als die klaar zijn.”

De nieuwe flats staan ook op de tekening van Aryan (9), zijn tekening won de eerste prijs voor de middenbouw. “Ik heb de flats getekend met op het dak windmolens en zonnepanelen. Ik hoop dat het straks zo gaat worden.” Met de kaarten voor het pretpark weet hij wel raad: “Ik ga met de hele familie naar de Efteling.” Adriana van vier kan haar ogen niet van haar prijs houden, op het plaatje staat ook een Barbie. “Die ga ik kopen met mijn bon, ik heb thuis al twee barbies.” Haar kleurrijke tekening legt ze graag uit: “Dit is de regenboog en hier is de zon, dat rondje is een wolk.”

De tekeningen worden afgedrukt op grote doeken, die aan de hekken rond de bouwplaats naast de school zullen hangen. “Ik denk na de bouwvak”, schat Bart van Diemen van Hillen en Roosen in. “We leveren overlast op, daar zijn we ons van bewust. Dus betrekken we vaker scholen bij de bouwplaats om dat een beetje te compenseren. Zo gaat de school ook nog op bezoek op de bouwplaats en zijn er in samenwerking met opdrachtgever Woningbouwbedrijf Velsen en Bouwmensen Kennemerland themalessen over de bouw. Zo wordt er nu al druk met graafmachines gespeeld bij de zandtafel.”

De tekeningen zullen ongeveer anderhalf jaar geëxposeerd worden aan de hekken. “Niet tien jaar?”, vraagt een prijswinnaar. “Het zijn zeker mooie tekeningen”, antwoord Van Diemen, “Maar we zijn als het goed is wel eerder klaar”.

Geschreven door Susanne Moerkerk

IMG_7447

Meer nieuws