Na je opleiding begint het leren pas echt!

Thao heeft een vast contract gekregen bij Hillen & Roosen en maakte onlangs de overstap van BIM modelleur naar BIM lead engineer. Als modelleur werkte ze vooral aan de technische uitwerking van het model, in samenwerking met de werkvoorbereiding. Als lead engineer lost ze nog steeds detailproblemen in de engineeringsfase op, maar gaat ze ook integraal te werk.

“Ik heb nu veel meer overleg met verschillende partijen, zoals de opdrachtgever, de architect, installatiepartners zoals W- en E-techniek en natuurlijk je eigen BIM-team”, zo vertelt Thao. “Het werk is echt anders, omdat iedereen er ook zijn eigen invulling aan geeft. De integrale samenwerking maakt het werk heel leuk én uitdagend.”

Laten we bij het begin beginnen. Thao heeft bouwkunde gestudeerd aan de TU Delft en kiest als master de afstudeerrichting architectuur. Thao wil leren zó te ontwerpen dat het technisch ook haalbaar is. Dat schort er nog wel eens aan bij prachtige hoogstaande architectonische ontwerpen. Ze gaat na haar studie werken bij een BIM architectenbureau waar alles mooi samen komt – de architectuur én het hele bouwproces en de techniek erachter. Thao: “Ik heb daar ongeveer drie jaar gewerkt en ontzettend veel geleerd. Het besef: ‘hard gestudeerd, veel geleerd, maar nu begint het pas echt’ kwam vrij snel. Ik leerde ‘bimmen’ bij het schetsontwerp, het definitieve ontwerp en het uiteindelijke ontwerp. Toen ik een keer daadwerkelijk op een bouwplaats in de keet bij de uitvoerder zat, achter mijn pc, letterlijk te ‘bimmen’ wat zich buiten in de zeer nabije toekomst zou voltrekken, wist ik wel heel zeker dat dit het helemaal voor mij is. Je bouwt iets wat er dus nog niet is virtueel in BIM. En dan wordt het aan de hand daarvan in het echt gebouwd op de bouwplaats. Ik vind dat magisch.”

Na ruim drie jaar heeft Thao alles geleerd wat er te leren valt op die plek en wil ze meer. Haar man werkt dan al bij Hillen & Roosen, ook op de BIM-afdeling en ook als ingenieur, als Thao solliciteert. Thao: “Het was niet een pré dat mijn man er ook zat. Maar ik hoorde wel van hem dat Hillen & Roosen al heel ver is met zijn BIM-afdeling met modelleurs en ingenieurs. Wij maken van de vroegere platte 2D-tekeningen een model in 3D (hoogte), 4D (tijd) en 5D (kosten). Door een bouwwerk in een virtuele wereld te bouwen, letterlijk één op één, krijgen alle mensen op het project de informatie die nodig is, inclusief een tijdsplanning en een kostenplaatje dat aan het model is gekoppeld. Zelfs bouwplaatsinrichtingen kunnen we in BIM maken. Ik dacht toen meteen: ik pas bij deze club. Wij bij Hillen & Roosen zeggen: Je ‘BIMT’ om te bouwen. Dat spreekt me aan. Wij willen in het virtuele plaatje eigenlijk alles perfect neerzetten. En dan hoop je dus dat het op de bouwplaats allemaal lekker loopt, want over alles is tenslotte al nagedacht. Zelfs onderaannemers kunnen in het systeem, zodat ze bijvoorbeeld precies kunnen zien waar ze wanneer moeten zijn. Ook de inkoop is volstrekt duidelijk. Nou ja, zoals ik al zeg, ik vind het geweldig.”

Na ruim een jaar modelleren maakt Thao al weer een volgende stap. Thao: “Ja dat ging snel, maar ik vind dat ook leuk; steeds een nieuwe uitdaging. Ik werk nu weer meer samen met de architect en daar kan ik me goed in verplaatsen. Zoals ik toen daadwerkelijk op de bouwplaats zat, komt eigenlijk nauwelijks voor. Als het goed is, zijn wij helemaal klaar met het model in BIM als de bouwplaats wordt ingericht.”

“Ik heb het ontzettend naar mijn zin. Het is ook leuk dat mijn man hier werkt, we weten precies wat het werk inhoudt, je hoeft niks uit te leggen. Maar we zitten hier met 15 man hè, en iedereen werkt weer aan andere projecten, dus we zitten niet op elkaars lip.

Ik vind het een hele gezellige afdeling, een goede werksfeer. En buiten het werk doen we ook veel activiteiten samen. Sporten, boulderen en padellen. Een keertje uiteten of wat drinken met collega’s, ik houd wel van die gezelligheid. En vakinhoudelijk vind ik het ook heel leuk, omdat ik heel creatief kan zijn in mijn werk. Ik was vroeger al een creatieveling dus dat past me heel goed. Voor mij is het mooiste van Hillen & Roosen toch wel dat ik hier alle kansen krijg om mezelf te ontwikkelen.”

Thao vierkant

Meer nieuws