Onmisbaar onderdeel van het bouwproces

Jonathan Wijma (41) is sinds 1 september 2020 hoofd werkvoorbereiding bij Kennemer Betonbouw (KBB), onderdeel van Hillen & Roosen. Kennemer Betonbouw is een belangrijke spil binnen een bouwproject. Want wáár begint nieuwbouw? Inderdaad, bij een hoofddraagconstructie. En die is vaak van beton. Jonathan ziet KBB dan ook niet als het onderschoven kindje van Hillen & Roosen, maar meer en meer als een volwaardige afdeling van Hillen & Roosen. Wij komen, zo zegt Jonathan, ook steeds eerder aan tafel. Al voordat een werk wordt aangenomen. Tijd dus voor een kennismakingsgesprek met Jonathan.

Laten we bij het begin beginnen: Kennemer Beton Bouw, wat doen jullie precies?

Om het simpel te houden: wij doen alles met betrekking tot hoofddraagconstructies van beton bij nieuwbouwprojecten. Tunnelen, bijvoorbeeld. Dat is een principe waarbij wanden en verdiepingsvloeren in één stort worden gerealiseerd, middels het toepassen van tunnelbekisting.  Afmetingen zijn hierin meestal gelijk, het werk repeterend. Niet ieder project is daar echter geschikt voor. We maken dus ook constructies in prefabbeton en we werken met in het werk te storten wanden en breedplaten. Of een combinatie van alles binnen één project. Alle kennis omtrent ruwbouw en de verschillende uitvoeringsmethodieken hebben wij in huis. Wij hebben qua advies en voorbereiding een steeds nadrukkelijkere rol in het gehele proces en dat is ontzettend belangrijk. Daarnaast hebben wij een eigen team van uitvoerders en ploegen, met specifieke vaardigheden en kennis binnen de betonbouw.

Heb je voordat je bij KBB aan de slag ging ook in de beton gezeten?

Zeker. Ik kom uit de wereld van prefabbeton en heb jarenlang voor de MBS Groep gewerkt. In 2014 ben ik Hillen & Roosen tegengekomen op een project in Amsterdam, bij de bouw van een datacenter op het Science Park in Amsterdam. Wij werden daar gevraagd mee te denken in de complete engineering en waren verantwoordelijk voor de productie en montage van het prefabbeton en de kanaal- en breedplaatvloeren. Kennemer Betonbouw heeft daar destijds de fundering gerealiseerd. Op dit werk leerde ik Marcel Rossius (directeur Hillen & Roosen. red.) kennen. Enkele jaren later hebben Marcel en Frank Castricum (directeur Kennemer Beton Bouw, red.) mij benaderd voor de versterking van de inmiddels “ingelijfde” betontak, waarvoor ik inmiddels al meer dan een jaar met plezier mag werken.

Waarom heb je gekozen voor KBB?

Omdat KBB een volwaardig onderdeel is van Hillen & Roosen. We zitten fysiek in hetzelfde pand en we werken op verschillende onderdelen samen. Dat klinkt als de normaalste zaak van de wereld, maar dat is het dus niet. Mijn ervaring is dat bouwprojecten bestaan uit allemaal eilandjes van onderaannemers waar iedereen graag voor zichzelf zorgt. Ik was op een gegeven moment helemaal klaar met die strijd tussen de verschillende eilandjes. Ik miste chemie. Ik wil juist bruggen bouwen, de samenwerking zoeken. Dat werd niet altijd gewaardeerd, of de praktijk was erg weerbarstig. Samenwerken is alles. Dat is iets wat je niet moet zeggen, maar vooral moet doen: practice what you preach. Zo werkt KBB op constructief en op projectniveau samen en hebben wij ook steeds meer die coördinerende rol.

Ik zal het uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel, je maakt een vloer. Hier sluit een trap op aan. De ruimte die er moet zijn om de trap in de vloer te laten zakken en goed aan te laten sluiten, komt heel nauw. De kracht van KBB is die aansluitdetaillering tussen de verschillende deelconstructies. Dat gaat ook op voor wanden, bordessen, kolommen, galerijen, balken enzovoort. De kracht van de samenwerking zit ‘m dus in het voortraject. Zo kijken wij mee en adviseren wij bij de BIM-afdeling die de 3D-modellen maakt, waaruit uiteindelijk de werktekeningen volgen. We adviseren ook op het gebied van materiaal. Soms is een product duurder, maar in uitvoering geschikter, waardoor je toch beter daarvoor kunt kiezen. Ik zie de werkvoorbereiding van KBB als een dienende afdeling die ervoor moet zorgen dat alles vlotjes loopt als de professionals op de bouw staan. Er moet eigenlijk al over alles nagedacht zijn. Voorbereiding dus. Ik zeg altijd: onze mensen buiten zijn zo goed als de werkvoorbereiding binnen.

 Wat zijn de uitdagingen die nu spelen?

Veel “rotten” uit het vak zijn verdwenen door de crisis waar we mee te maken kregen. Het is moeilijk nieuwe mensen – goede mensen – aan je te binden. Ik zie het ook als iets van deze tijd: na twee jaar ‘moet’ je verderop kijken, terwijl je vroeger je hele leven voor één werkgever werkte. Het is niet dat ik dat laatste voorsta, maar wil je echt iets leren, je ontwikkelen in je vak, dan moet je niet na twee jaar weer naar een andere club verhuizen. Wij als werkgever moeten de tijd nemen om in jongeren te investeren. Gelukkig is bij ons, dus dan bedoel ik ook bij Hillen & Roosen en Hemubo, de aanwas groter dan de ‘wegloop’. Dat zegt iets over onze cultuur. We zijn een heel goede werkgever, met een open cultuur, en nemen tijd om mensen op te leiden.

Een andere uitdaging zit in de communicatie. Constructeurs en aannemers spreken elkaars taal niet voldoende. Dat moeten we verbeteren. Hoofddraagconstructies gaan in wezen om veiligheid. Dat is ontzettend belangrijk, dus goede communicatie over detaillering is essentieel. Dat betekent luisteren naar elkaars expertise. Maar ook durven zeggen: laten we de kosten even rusten en laten we kijken naar het beste voor buiten, voor op de bouwplaats. We zijn nog teveel geneigd onszelf te beperken door kennis van een ‘eigen’ of bekend product. Als ik elke dag bezig mag zijn met het optimaliseren van de verschillende processen en mag bijdragen aan een goede samenwerking van verschillende disciplines, dan ben ik een blij man. Daardoor ga ik elke dag met plezier naar het werk. Er is nog het een en ander nodig op dit gebied, hoor. Als je de wijze van werken wil veranderen, heeft dat tijd nodig. Het mooie is dat iedereen binnen de organisatie echt open staat voor verbetering.

Wat wordt de volgende stap voor jou persoonlijk en voor KBB?

Ik voel mij thuis op deze plek en er liggen nog volop uitdagingen. Er komt een steeds grotere rol voor KBB. Elk nieuw project doen we weer een stapje voorwaarts. We zijn nu bijvoorbeeld gestart met een project in Haarlem: de Hamelinkstraat. Laat dat de uitkomst zijn van alle plannen die we hebben. Dus vroegtijdig aan tafel, meedenken en adviseren van ontwerp tot uitvoering van de ruwbouw en alles ertussen, waarbij in de toekomst ook meer en meer de nadruk zal komen te liggen op een stuk daadwerkelijke coördinatie en bewaking door onze afdeling werkvoorbereiding.

Jonathan bewerkt

Meer nieuws