Per 1 mei 2022 is Titia van den Berg directeur HR geworden bij Hemubo waar ze al 25 jaar werkzaam is. Ze is op tijdelijke basis begonnen als hoofd secretariaat maar had veel meer ambities.
Van den Berg: “Als je kansen ziet en grijpt dan is ‘the sky the limit’ en dat heb ik in mijn carrière bij Hemubo wel bewezen. Ik startte op 19 augustus 1996 op het secretariaat bij Hemubo omdat ik daar veel carrièrekansen zag. Er lagen uitdagingen op het uitbreiden van de afdeling en het optimaliseren van processen. Daarnaast moesten we professionaliseren op ICT gebied, KAM, financiën en verzuimbeleid. In 2003 ben ik de afdeling Personeelszaken gestart, waar alles samen kwam. Ik had weliswaar niet de juiste opleiding, maar wel de juiste werkervaring en drive. Ik heb mij verder kunnen bekwamen in het vakgebied door het volgen van diverse opleidingen HR, arbeidsrecht, verandermanagement, bedrijfskunde, strategisch gezondheidsmanagent e.d.
Inmiddels hebben we een volwaardig HR-team met 6 medewerkers.”
“Hemubo is ontzettend gegroeid. Toen ik begon bestond het bedrijf uit één betonbedrijf en twee schildersbedrijven en waren er circa 80 medewerkers in dienst. Nu bestaat Hemubo uit Hemubo Almere, Hemubo Betontechniek, Hemubo Bouw, Hemubo E-Techniek, HMB W-Techniek, HMB MiIlieutechniek, Mulder Schilders, Hillen & Roosen Bouw en Kennemer Betonbouw. We hebben een heel sterke focus op synergie binnen de bedrijfsonderdelen, zoals in strategie, communicatie, samenwerking en bedrijfskleding. We hebben een financieel gezond bedrijf en zijn altijd blijven investeren. Dat zie je bijvoorbeeld aan de overname van Hillen & Roosen en Kennemer Betonbouw. Maar ook bijvoorbeeld aan het ontstaan van een hoogwaardige afdeling Conceptontwikkeling met jong getalenteerde academici die nadenken over ontwerp, gebiedsbeheer, duurzaamheid en circulariteit. Vandaag de dag tellen we 500 medewerkers en bestaat Hemubo uit 10 bedrijven.”
“De uitdagingen voor mij als directeur HR zijn het personeelsbeleid. Zoals bekend hebben we te dealen met tekorten op de arbeidsmarkt. We hebben vakkrachten nodig met nieuwe skills, de technologie staat niet stil. Er worden steeds meer bouwonderdelen geprint in 3D, mensen kunnen met een virtual reality-bril op ‘rondlopen’ in een nog te bouwen pand. Technologie en informatiesystemen worden steeds belangrijker binnen onze sector.
Daarnaast hebben we te maken met regels die constant veranderen. Een paar voorbeelden: de nieuwe Omgevingswet, PFAS- en stikstofregels, de wet Kwaliteitsborging. En al die regelgeving kan nog weleens de innovatie in de weg staan. Wij willen een flexibele organisatie zijn, de concurrentie een stap voor blijven en dus snel inspelen op veranderingen. Wendbaarheid moet een onderdeel zijn van de organisatiecultuur en daar sta ik voor.”