Amsterdam Data Tower

Op het Science Park in Amsterdam is een nieuw datacenter gebouwd; “Amsterdam Data Tower”. Het gebouw is 72 meter hoog, ruim 16.000 m2 groot en heeft verdiepingshoogtes van 5,4 meter.

In het ontwerp van het datacenter zijn de zichtlijnen uit het stedenbouwkundig plan gevolgd en zo is de markante vorm van het gebouw tot stand gekomen. De schil springt in het oog door de geperforeerde bronskleurige gevelpanelen, die onzichtbaar gemonteerd zijn.

Tijdens het bouwproces diende het huidige datacenter operationeel te blijven. Omdat het nieuwe gebouw over het bestaande gebouw heen gebouwd werd, was er een zeer zware staalconstructie nodig. De nieuwbouw is gefundeerd op 256 in de grond gevormde palen met een gemiddelde diameter van één meter. Tevens werd het datacenter voorzien van een WKO-installatie. Een andere uitdaging, in combinatie met het zoveel mogelijk beperken van het energieverbruik, was het behalen van de hoge eisen aan de lucht- en dampdichtheid. Dit hebben we bereikt door de hele gevel in te pakken met EPDM-folie.

Specificaties

Projectnaam:
Amsterdam Data Tower

Plaats:
Amsterdam

Opdrachtgever:
Caransa Groep

Architect:
Rosbach Architects

Oplevering:
2017