Drommedaris

De Drommedaris is de zuidelijke toegangspoort van het oude gedeelte van Enkhuizen, in 1540 gebouwd als verdedigingsbouwwerk bij de ingang van de haven.

Hillen & Roosen was verantwoordelijk voor de restauratie en bouwkundige herinrichting van dit monumentale gebouw. welke nadien publieke toegankelijk werd en een culturele bestemming kreeg.

Er zijn herstelwerkzaamheden en aanpassingen gedaan aan het dak, het carillon, de toiletten, de verwarmings- en elektrische installatie, de isolatie (warmte en geluid) en de ventilatie (klimaatbeheersing). Ook de vloeren werden constructief versterkt om tegelijkertijd meer mensen te kunnen ontvangen en het eeuwenoude gebouw bouwkundig te verstevigen.

De herinrichting had voornamelijk betrekking op de verbetering van de toegankelijkheid, de (brand)veiligheid en het efficiënter en multifunctioneler maken van het gebouw. Dat gebeurde onder andere door de realisatie van een lift, een nieuw trappenhuis, het functioneel maken van de kelderruimte en het vergroten van de zaalcapaciteit.

Specificaties

Projectnaam:
Restauratie De Drommedaris

Locatie:
Enkhuizen

Opdrachtgever:
Gemeente Enkhuizen en Stichting De Drommedaris

Architect:
Hans Kuiper Architectuur

Oplevering:
2016