Top-Up

Direct naast Patch22 verrijst binnenkort een uniek woon- en werkgebouw. Lemniskade en Hillen & Roosen werken momenteel hard aan de realisatie van Top-Up. Industrieel erfgoed vormt hier letterlijk de basis voor het nieuwe woon- en werkgebouw. Vroeger werden op de betonnen haspels transatlantische kabels van de PTT opgerold. Het bestaande betonnen casco wordt, zoals de naam al doet vermoeden, opgetopt met woonwerklofts. De combinatie van rauw industrieel beton en moderne architectuur vormen het decor van deze duurzame en circulaire ontwikkeling.

 

De optopping van zeven lagen biedt plaats aan maximaal 28 woonwerklofts. Door de flexibele ontwerp kan een laag bestaan uit minimaal één en maximaal vier woonwerklofts. Het later samenvoegen of opdelen van lofts is ook mogelijk: door het flexibele vloersysteem kunnen alle benodigde installaties opnieuw worden getrokken of verlegd. Concessies in ruimtelijk gevoel worden niet gedaan aangezien de lofts een vrije hoogte hebben van drie meter. Verder is iedere loft voorzien van een riante buitenruimte achter een gevel van hout en glas. Dit ziet er niet alleen aantrekkelijk uit maar doet ook dienst als thermische buffer en geluidwering.

 

Het ontwerp, de wijze van uitvoering en de materiaalkeuze dragen allemaal bij aan het circulaire karakter van Top-Up. De houten schil omdat dit een volledig hernieuwbaar product is. Het hergebruiken van de bestaande betonnen elementen zodat deze niet onnodig vergaan door sloop. Op het dak worden PV-panelen geplaatst en regenwater wordt opgevangen voor huishoudelijk gebruik in een grijswatercircuit. Als het eind van de levenscyclus van het gebouw in zicht is dan is demontage relatief eenvoudig. De gebouwonderdelen kunnen in oorspronkelijke vorm opnieuw worden gebruikt. Met behulp van een registratie in het Madaster is altijd inzichtelijk welke materialen waar zijn toegepast.

 

Achter Top-Up wordt een nieuw parkeergebouw gerealiseerd voor 48 auto’s en 150 fietsen. Deze is voorzien van een sedumdak; o.a. voor de vermindering van hittestress en als buffer voor de opslag en afvoer van regenwater.

Specificaties

Projectnaam:
Top-Up

Locatie:
Johan van Hasseltkade te Amsterdam

Opdrachtgever:
Lemniskade i.s.m. H&R Bouw B.V.

Architect:
FRANTZEN et al.

Oplevering:
2019