W-HOTEL / KASBANK

Het W-Hotel is gehuisvest in twee iconische gebouwen; het KAS-bank gebouw uit 1908 en het tegenovergelegen Rijkskantoor voor Geld-en Telefoonbedrijf achter het paleis op de Dam uit 1927. Beide Rijksmonumenten zijn door Hillen & Roosen verbouwd tot een luxueus 5-sterren hotel.

De eerste fase (gestart in 2013) betrof de verbouwing van het Rijkskantoor. De begane grond was in gebruik door een supermarkt en een slijterij die tijdens de werkzaamheden open zijn gebleven. Het gebouw kenmerkt zich door een uitgekiende betoncontractie en de twee binnenhoven boven een centrale hal. De binnenhoven zijn voorzien van een compleet nieuwe bronskleurige aluminium gevel. Op het dak, in een voormalige kluisruimte, is een rooftop zwembad gerealiseerd van 22 meter lang met uitzicht op het paleis.

 

De tweede fase (gestart in 2015) betrof de verbouwing van het KAS-bank gebouw. Tijdens deze verbouwing is de centrale bankhal met monumentale glas-in-lood glaskap getransformeerd tot restaurant The Duchess. Op de bovengelegen verdiepingen zijn 66 suites gerealiseerd die het W-Hotel compleet maken.

Fotograaf: Stefan Müller

Specificaties

Projectnaam:
Transformatie W-Hotel/Kasbank-gebouw

Locatie:
Singel, Amsterdam

Opdrachtgever:
Real Estate B.V.

Architect:
Office WinHov B.V/HOEK architecture & preservation

Oplevering:
2016