CIRCULAIR BOUWEN

VOOR EEN 100% CIRCULAIRE ECONOMIE IN 2050

De bouw is verantwoordelijk voor 50% van het jaarlijkse Nederlandse grondstofverbruik en 15% van de  Nederlandse CO2-uitstoot. Daarom is het verduurzamen van de sector één van de speerpunten uit het Nederlandse klimaatbeleid. Tot 2030 moeten er 1,5 miljoen woningen worden verduurzaamd om te voldoen aan strengere energie-eisen. Daarnaast moet de bouw in 2030 voor 50% op hernieuwbare en secundaire grondstoffen draaien, en in 2050 voor 100%. Woningcorporaties worden geacht hierin een leidende rol te vervullen. Wooncomplexen moeten modulair, aanpasbaar en losmaakbaar worden ontworpen. Einde levensduur worden woningen niet meer gesloopt, maar materialen geoogst. Hierdoor ontstaat een groeiende vraag vanuit woningcorporaties om samen met marktpartijen nieuwe circulaire concepten te ontwikkelen. Hillen & Roosen loopt graag voorop in deze transitie naar een circulaire bouweconomie.

“Hillen & Roosen loopt graag voorop in de transitie naar een circulaire bouweconomie.”

ONZE VISIE OP CIRCULAIR BOUWEN

Naast verduurzaming staan woningcorporaties voor de uitdaging om voor voldoende betaalbare woningen te zorgen. Daaromvindt Hillen &Roosen hetbelangrijk ombouwen en wonenmet elkaar in balanste houden. Dus niet heel duurzaam bouwen, met onbetaalbare huurkosten als gevolg, maar betaalbare duurzaamheid. Hillen & Roosen gebruikt hiervoor het ‘Donut model’ voor een circulaire economie, gebaseerd op de Britse econome Kate Raworth.

De buitenkant van de donut bestaat uit het ‘ecologisch plafond’. Oftewel de invloed op natuur en klimaat. Denk hierbij aan luchtvervuiling, afval en klimaatverandering. De binnenkant van de donut bestaat uit de ‘sociale fundering’. Oftewel de zekerheden van een veilig leven. Denk hierbij aan betaalbaar wonen, gezondheidszorg en veiligheid. Bouwen we niet duurzaam genoeg, dan gaan we buiten het ecologisch plafond en kunnen we niet meer veilig wonen. Bouwen we te duur, dan zakken we onder het sociaal fundament en zijn er geen geschikte sociale woningen.

Hillen & Roosen streeft in al haar projecten naar betaalbare duurzaamheid. Dit doen we door binnen de sociale fundering en het ecologisch plafond te blijven. Zo zorgen wij samen voor een toekomstbestendige woningbouw waarin we prettig, veilig en gezond kunnen leven.

CIRCULAIR BOUWEN IN DE PRAKTIJK

Met circulair bouwen kijkt Hillen & Roosen naast technische eisen óók naar de duurzaamheid van de werkzaamheden. Bestaand materiaal verwijderen we alléén waar strikt noodzakelijk, Uitstromend materiaal geven we een hoogwaardig tweede leven en instromende materialen worden geselecteerd op losmaakbaarheid  en milieu-impact. Hierbij beoordeelt Hemubo de herkomst, levensduur en toekomstwaarde van bouwmaterialen:

Hoe worden de materialen geproduceerd? Hoeveel CO2 komt daarbij vrij? Hoe lang gaan materialen mee? Is het materiaallosmaakbaar? Kan het inde toekomst nog een keergebruikt worden of belandhet op de vuilnisbelt? Door kritisch te zijn op de manier waarop we een gebouw ontwerpen en op de bouwmaterialen die we toepassen is binnen Hillen & Roosen en bij onze ketenpartners een schat aan kennis ontstaan op het gebied  van circulair bouwen.

Ketensamenwerking

Ketensamenwerking is essentieel om nieuwe circulaire concepten te ontwikkelen. Daarom werken we bijvoorbeeld nauw samen met circulaire sloopbedrijven. Bij renovaties van ons zusterbedrijf Hemubo worden talloze deuren, sloten, ramen, kozijnen en sanitair vervangen. Deze worden niet weggegooid, maar krijgen een tweede leven via een bouwmaterialen marktplaats.

We werken ook samen met producenten en leveranciers om circulaire bouwmaterialen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld ’s werelds eerste circulaire beton en circulaire kozijnen van gebruikt kozijnhout. Hiermee wonnen we de prijsvraag ‘Op weg naar een circulaire stad’ van de Gemeente Amsterdam.

Lees hieronder meer over onze circulaire projecten en innovaties.

Onze circulaire projecten
Hoofdkantoor Lieven de Key
Hoofdkantoor Lieven de Key

Hoofdkantoor Lieven de Key Tijdens de verbouwing van het hoofdkantoor van Woonstichting Lieven de Key is hun gebouw gerenoveerd tot een duurzaam en karaktervol kantoor in een binnenstedelijke locatie. Daartoe is een ensemble van drie werkgebouwen aan de binnen- en buitenzijde tot een eenheid gesmeed. Met een reeks interventies is het kantoor verrijkt met verschillende…

De Nieuwe Orion
De Nieuwe Orion

De Nieuwe Orion Op de locatie van de voormalige Orionflat worden 3 nieuwe woontorens gerealiseerd. Twee torens worden gerealiseerd in opdracht van Woningbedrijf Velsen. De toren met koopappartementen is in samenwerking met Woningbedrijf Velsen ontwikkeld. De realisatie en verkoop doet Hillen & Roosen op eigen risico. Het totale project betreft: 21 koopappartementen over 6 bouwlagen…

LIFE
LIFE

LIFE Op Revaleiland, het derde eiland in de Houthavens, komt Life Houthavens 3B. Het gebouw in de architectuur van de Amsterdamse School-stijl biedt ruimte aan fraaie en stijlvolle appartementen, dubbelbenedenwoningen, portiekwoningen en penthouses. De koopwoningen variëren in grootte van circa 57 m2 tot 142 m2. Bouwinvest heeft een groot gedeelte van het project gekocht. Naast…

Zuidkavel
Zuidkavel

Zuidkavel In opdracht van Stadgenoot bouwen wij in Amsterdam Noord (Zuidkavel) 130 sociale huurappartementen. De nieuwbouwlocatie ligt tussen de G.J. Scheurleerweg en de B. Merkelbacksingel. De bouw is gestart in november/december 2018 en de oplevering van de appartementen staat gepland in het tweede van kwartaal 2020. Specificaties Projectnaam: Zuidkavel Locatie: Amsterdam Opdrachtgever: Stadgenoot Architect: Ponec…