Van gebouw tot daktuin: een ode aan de industriële uitstraling van Oostenburg

Vier jaar geleden heeft Flux landscape architecture samen met VORM, Hillen & Roosen en twee architectenbureaus, te weten Workshop Architecten BV en OZ architecten, de tender gewonnen om in bouwteam mee te werken het gebied en de bebouwing op Oostenburg te ontwikkelen. Vandaag wordt de daktuin op ‘De Keijzer’ opgeleverd, wat betekent dat hij nu dus voor de bewoners toegankelijk is. Uw verslaggever gaat terug naar de VOC-kade.

Gerwin de Vries, eigenaar en landschapsarchitect van Flux landscape architecture, heeft vanaf het begin meegedacht over de drie daktuinen en de binnentuin die door de acht woontorens wordt omsloten. Het hart van het gebied.

Gerwin: “We hebben gekeken naar de gewenste functie van de daktuinen en het groene hart en vervolgens een groenplan gemaakt. Het is voor ons belangrijk dat de bewoners voor de natuur niet helemaal de stad uit moeten en dat ze hier, in hun eigen omgeving, kunnen genieten van natuur. Dat is gelukt.”

Oostenburg heeft een stoer en stevig karakter doordat de Verenigde Oost-Indische Compagnie hier scheepswerven, pakhuizen, kantoren en magazijnen liet bouwen. Gerwin: “Die geschiedenis wilden we terug laten komen in de uitstraling van het groen op zowel de daken als in het groene hart. We hebben op de daktuin van Blok 1, ‘De Keijzer’, berken en dennen langs de randen geplant. Als je er vanaf de buitenkant op kijkt lijkt het net een groene kroon, heel toepasselijk. Tegelijkertijd zorgt het voor de nodige beschutting voor de bewoners en voor de insecten en vogels die op het dak vertoeven. Door de gevarieerde beplanting hebben we als het ware een klein landschap gecreëerd, zonder dat het als een tuin aanvoelt. We hebben de tegel in de vorm van een ruit, zeg maar een ‘wiebertje’, laten maken en we hebben daar contrast in aangebracht door in de toplaag steeds van structuur te veranderen: glad, ruw, geribbeld. Het maakt van het totaal een extra sterk beeld doordat het mooi op elkaar ingrijpt, als een puzzel, maar weer met die ruwe look. Om een mooie, groene daktuin te ontwerpen die bijdraagt aan de groenbeleving van de bewoner én helpt om de diversiteit van insecten en vogels te behouden, is een goed en gedegen plan nodig. Dat doen wij niet alleen. We hebben daarvoor de expertise nodig van de constructeur. In het verband met het maximale gewicht dat de dakconstructie kan dragen, is bijvoorbeeld niet elke boom geschikt. Ook is er nagedacht over de beplanting en siergrassen die zowel in de zomer als in de winter groeien en bloeien en die bijvoorbeeld bijen aantrekken. En volgens mij is onze missie geslaagd! Ik nodig jullie van harte uit snel een kijkje te komen nemen in onze kas en de binnentuin, waar we nu volop mee bezig zijn.”

Kijk ook op www.fluxlandscape.nl voor meer informatie over de daktuin.

KLEIN VOC Kade-7

Meer nieuws